Italiensk maräng – semifreddo
- 300 g socker
- 1,5 dl vatten
- 200 g äggvita
- 2 tsk citronjuice
- 100 g socker
Häll äggvitan, pressade citronen och 100g socker i en rostfri bunke. Helst en matberedare med visp, men det går självklart bra med en vanlig elvisp. Koka vattnet med resterande socker i en liten kastrull till +122°C.
Då temperaturen nått +120°C är det dags att vispa äggviteblandningen till ett kraftigt skum. Tillsätt därefter den kokande sockerlagen, när den uppnått +122°C i en fin stråle under kraftig omrörning, sänk hastigheten och låt gå tills marängen svalnat. Kyl marängen i kylskåp ca 10 minuter.
Semifreddo
- 1 sats maräng
- 1 l grädde
- 4 gelatinblad
Under tiden marängen kyls: Lägg gelatinbladen i kallt vatten och vispa 9 dl av grädden luftigt. ljumma 1dl grädde och smält ner gelatinbladen. Vänd ner först gelatinet och där efter den vispade grädden i marängen, fyll upp i en passande form och frys i minst fem timmar.
Rostad vit choklad
200g vit choklad (gärna pellets)
Fördela eller bryt chokladen tunt och jämt på en plåt med bakplåtspapper. rosta i +180°C mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna och bryt i bitar.
Servera semifreddon med tex. blåbärssylt, färska bär och ätbara blommor.
Thoresta Herrgård | 197 93 Bro | Telefon: 08-582 42600 | Epost: info@thoresta.se