08-582 426 00 info@thoresta.se

Utmärkelser

Lågmäld lyx i lantlig miljö

Stockholmsstressen rinner av i höjd med Bålsta där vi lämnar motorvägen och tar in på slingriga vägar omgivna av böljande fält. I den nätta herrgården råder ett behagligt lugn, med personal som visar samma omsorg om konferenskillen som glömt laddaren som om extra kaffesugna gäster, som utan att fråga bjuds ett fat hembakta kakor.

I den smala huvudbyggnaden, en gång flygel till en större herrgård, ryms både matsalar och sällskapsrum med öppen spis. Reception, kök och en pytteliten bar får också plats. Kanske bidrar de små ytorna till den personliga stämningen. Trots vita linnedukar och kristallkronor blir det aldrig högtravande. Helt i linje är smöret, diskret smaksatt med tryffel, till det hembakta knäckebrödet som inleder middagen. Och så en hälsning från köket, en tummeliten slider, med kycklingmousse och nypongelé.

Istället för à la carte satsar Thoresta på en femrätters avsmakningsmeny. I första rätten går vi på skogspromenad i en kavalkad av stekta och inlagda svampar med bakat ägg. I nästa rätt är vi tillbaka på gården där kocken själv slår kålbuljong över rimmad griskind med pickad senap. Så fortsätter den behagliga resan över havet (eller rättare sagt Hjälmaren) med en gös i salt sällskap av kaprissmör och rödbeta.

Dryckespaketet kan ibland bli för mycket av det goda, men just här är det läge att slå till. Den dedikerade sommelieren har valt med omsorg och personlighet – från det ekeröbryggda ölet i belgisk stil, över argentinsk chardonnay till äppeldessertens norrländska iscider.

från White Guide 2019

Thoresta Herrgård  |  197 93 Bro  | Telefon: 08-582 42600 | Epost: info@thoresta.se

Karta och vägbeskrivning Google Maps